Tillgrensbilder

Anders minnesbilder

Villkor för att använda mina bilder

För mig är det roligt att få uppskattning för mina bilder på www.tillgrensbilder.se och www.tillgrensbilder.com. Självklart får man använda bilderna men i så fall har jag 4 villkor (se nedan) som man måste följa.

Rent juridiskt är bilderna alltid mina, jag äger upphovsrätten till bilderna och har copyright, även om jag har flera olika uppdragsgivare. Man bör dock observera att ingen har exklusiv nyttjanderätt av bilderna om det inte finns sådana skriftliga överenskommelser.

De fyra villkor som jag ställer för att man ska få använda mina bilder är att:

1. Man tydligt anger mig som fotograf i nära anslutning till bilden, en så kallad "byline" som man oftast ser i tidningar eller på nyhetssajter. Observera att en byline ska vara i närheten av bilden och inte någonstans längst ner i en text. Tanken är att man ska kunna se bilden och samtidigt förstå vem som är fotograf. En byline uttrycks vanligen på en rad, t ex "Foto: Anders Tillgren".
Det går även bra att lägga till en referens till Tillgrensbilder, t ex "Foto: Anders Tillgren - Tillgrensbilder", eller "Bild: Anders Tillgren - Tillgrensbilder". Byline ska alltid användas vid publiceringen oavsett media, t ex nyhetsartikel i tidning, artikel på webbplats, trycksaker eller sociala media.

2. Tagga mig i byline vid användning av bild på sociala media. På Facebook har jag mitt namn "Anders Tillgren", på Instagram heter jag "anderstillgren", på Twitter "AndersTillgren och på Flickr "AndersTillgren".
Det går också bra att tagga mitt företag “Tillgrensbilder” som finns både på Facebook, Instagram och Twitter.

3. Om bilder kopieras, dvs. inte länkas från mitt bibliotek på www.tillgrensbilder.se (Flickr) eller www.tillgrensbilder.com ska bilder laddas ner i bästa möjliga upplösning. Det finns en funktion på Flickr där man väljer storlek för nedladdning när man först väljer en bild och sedan tittar i det nedre högra hörnet. Det är alltså inte ok att t ex ta mobilen och fotografera av en bildskärm för att sedan publicera. Anledningen är att bildkvaliteten försämras och det sätter mig som fotograf i en dålig dager.

4. Bilder får inte förändras eller efterbehandlas. Låt bilden vara precis som den ser ut på Flickr. Det är inte ok att lägga på filter, beskära bilder, göra montage eller göra andra typer av förändringar.

Det här villkoren gäller för idrottsklubbar, företag och andra organisationer som vill använda mina bilder. När det gäller privat användning av bilder, t ex spelare eller tränare som vill använda ett foto som profilbild i socialt media, har jag inga restriktioner.

Om däremot spelare eller annan person med koppling till klubben vill använda bild för annat bruk, t ex i nyhetsartikel eller blogg gäller samma villkor som för klubb (se ovan).

Använd inte mina bilder om ni inte kan följa dessa villkor. Vill ni diskutera andra överenskommelser går det bra att kontakta mig via e-post: anders@tillgrensbilder.com
Till sist vill jag även lägga till att jag förbehåller mig rätten att återkalla rätten till användning av bilder om man inte följer de villkor som jag nämner här ovan.

//Anders Tillgren